Wednesday, April 18, 2018

Malaysia Dan Hiking

Ada kaki hiking di sini? Jika ya, pasti salah satu gunung ini anda telah anda tawan. Rupanya banyak gunung di Malaysia, namun yang popular seperti Kinabalu, Tahan, Broga, Jerai, Titiwangsa dan Baling antara yang selalu didaki oleh para hikers.

1 Gunung Kinabalu Sabah 4,095
2 Gunung Trusmadi Sabah 2,642
3 Gunung Tambuyukon Sabah 2,579
4 Gunung Murud Sarawak 2,422
5 Gunung Mulu Sarawak 2,376
6 Gunung Tahan Pahang 2,187
7 Gunung Korbu Perak 2,183
8 Gunung Yong Belar Sempadan Perak-Kelantan 2,181
9 Gunung Gayong Perak 2,173
10 Gunung Chamah Kelantan 2,171
11 Gunung Yong Yap Sempadan Perak-Kelantan 2,167
12 Gunung Ulu Sepat Sempadan Perak-Kelantan 2,161
13 Gunung Batu Putih Perak 2,131
14 Gunung Tama Abu Sarawak 2,112
15 Gunung Irau Pahang 2,110
16 Gunung Benum Pahang 2,107
17 Gunung Apd Runan Sarawak 2,103
18 Gunung Gerah Sempadan Perak-Kelantan 2,103
19 Bukit Batu Lawi Sarawak 2,092
20 Bukit Batu Buli Sarawak 2,092
21 Gunung Tumang Batak Sempadan Perak-Pahang 2,082
22 Gunung Bilah Sempadan Perak-Kelantan 2,081
23 Gunung Berembun Pahang 2,078
24 Gunung Bieh Perak 2,073
25 Gunung Belatok Perak 2,031
26 Gunung Junction Perak-Pahang-Kelantan 2,071
27 Gunung Gedung Pahang 2,065
28 Bukit Batu Lawit Sarawak 2,046
29 Gunung Berinchang Pahang 2,031
30 Bukit Batu Iran Sarawak 2,018
31 Gunung Tangga Pahang 2,014
32 Gunung Swettenham Perak 1,961
33 Gunung Shoid Kelantan 1,947
34 Gunung Hulu Kechau Pahang 1,945
35 Gunung Lamaku Sabah 1,943
36 Gunung Liang Timur Pahang 1,933
37 Gunung Liang Barat Perak 1,933
38 Gunung Berhid Kelantan 1,931
39 Gunung Challi Sempadan Perak-Pahang 1,922
40 Gunung Siku Pahang 1,915
41 Gunung Tok Nenek Perak 1,904
42 Gunung Noring Perak 1,888
43 Gunung Bintang Perak / Kedah 1,862
44 Gunung Noring Timur Sempadan Perak – Kelantan 1,861
45 Bukit Pagon Sarawak 1,850
46 Gunung Beremban Pahang 1,841
47 Gunung Basor Kelantan 1,840
48 Gunung Bintang Utara Kedah 1,835
49 Gunung Semangkok Selangor 1,824
50 Gunung Penelope Pahang 1,800
51 Gunung Suku Perak 1,797
52 Gunung Kuar Perak 1,772
53 Gunung Ulu Kali Selangor 1,772
54 Bukit Bujang Pahang 1,771
55 Gunung Besar Perak 1,748
56 Gunung Warpu Kelantan 1,745
57 Gunung Rock Pahang 1,740
58 Gunung Cecil Pahang 1,740
59 Gunung Besah Perak 1,720
60 Gunung Chabang Perak 1,711
61 Gunung Beluat Pahang 1,700
62 Gunung Jasar Pahang 1,696
63 Gunung Rajah Selangor 1,684
64 Gunung Titiwangsa Perak 1,680
65 Bukit Tunggul Sempadan Selangor – Pahang 1,663
66 Gunung Hulu Semangkok Sempadan Selangor – Pahang 1,668
67 Gunung Bubu Perak 1,657
68 Gunung Bah Gading Perak 1,621
69 Gunung Murud Kecil Sarawak 1,620
70 Gunung Rambong Perak 1,600
71 Gunung Tamu Renan Sarawak 1,585
72 Gunung Tenampok Sabah 1,581
73 Gunung Perdah Pahang 1,576
74 Gunung Ulu Jerneh Perak 1,576
75 Gunung Bintang South Perak 1,560
76 Gunung Tera Kelantan 1,556
77 Gunung Ulu Teras Perak 1,549
78 Gunung Rabong Kelantan 1,538
79 Gunung Ulu Titi Basah Perak 1,533
80 Bukit Hulu Bernam Selangor 1,526
81 Gunung Lebah Pahang 1,522
82 Gunung Pallas Pahang 1,520
83 Gunung Lawit Terengganu 1,519
84 Gunung Tapis Pahang 1,512
85 Gunung Ayam Kelantan 1,504
86 Gunung Behrang Perak 1,500
87 Gunung Nuang Selangor 1,493
88 Gunung Bedung Pahang 1,469
89 Gunung Besar Hantu Sempadan Pahang-Negeri Sembilan 1,461
90 Bukit Peteri Pahang 1,461
91 Gunung Mandi Angin Sempadan Terengganu-Pahang 1,460
92 Pine Tree Hill Sempadan Selangor-Pahang 1,456
93 Gunung Ulu Merah Perak 1,450
94 Gunung Hijau Perak 1,448
95 Gunung Ulu Perus Pahang 1,433
96 Gunung Bunga Buah Selangor 1,430
97 Gunung Stong Kelantan 1,422
98 Gunung Chingkai Perak 1,397
99 Gunung Diwangsa Pahang 1,395
100 Gunung Hulu Bakar Pahang 1,391
101 Gunung Palas Pahang 1,391
102 Khao Han Kut Perak 1,380
103 Gunung Che Tahir Kelantan 1,379
104 Gunung Ulu Telang Pahang 1,376
105 Gunung Gagau Sempadan Kelantan – Terengganu – Pahang 1,376
106 Gunung Bintang False Perak 1,373
107 Bukit Selidang Sarawak 1,372
108 Gunung Nonohan Sabah 1,366
109 Gunung Menyelit Sarawak 1,362
110 Gunung Talang Selangor 1,345
111 Gunung Ulu Bakau Sempadan Selangor – Pahang 1,345
112 Gunung Magdalena Sabah 1,346
113 Gunung Inas Sempadan Perak – Kedah 1,341
114 Gunung Ulu Soh Perak 1,324
115 Gunung Malalon Sabah 1,320
116 Gunung Terbakar Pahang 1,320
117 Bukit Kabut Perak 1,318
118 Gunung Padang Terengganu 1,315
119 Gunung Berangkat Kelantan 1,297
120 Gunung Saji Kelantan 1,284
121 Gunung Tribulation Sabah 1,280
122 Gunung Perdis Pahang 1,279
123 Gunung Ledang Johor 1,276
124 Gunung Panggang Paku Pahang 1,266
125 Bukit Lata Papalang Kedah 1,266
126 Gunung Paya Tengah Poi Sarawak 1,242
127 Gunung Bujang Melaka Perak 1,234
128 Gunung Surat 1,229
129 Gunung Kenderong Perak 1,223
130 Gunung Biong Perak 1,218
131 Gunung Jerai Kedah 1,217
132 Gunung Panggau Dulang Sarawak 1,210
133 Gunung Gajah Terom Terengganu 1,206
134 Bukit Ulu Laho Perak 1,203
135 Gunung Jasar Perak 1,200
136 Gunung Baubak Sempadan Kedah – Perak 1,199
137 Gunung Telapak Buruk Negeri Sembilan 1,193
138 Gunung Irong Pahang 1,191
139 Changkat Perah Perak 1,185
140 Gunung Chintawangsa Kelantan 1,184
141 Gunung Sarut Terengganu 1,180
142 Gunung Lang Perak 1,145
143 Gunung Hulu Lenik Selangor 1,140
144 Gunung Guak Rimau Perak 1,131
145 Gunung Templer Sabah 1,120
146 Gunung Kubang Badak Kedah 1,113
147 Gunung Gabis Pahang 1,106
148 Gunung Penumpu Pahang 1,094
149 Gunung Unyok Tapang Sarawak 1,080
150 Gunung Laris Pahang 1,075
151 Gunung Terra Kelantan 1,068
152 Gunung Pulang Pahang 1,063
153 Gunung Peninjau Perak 1,058
154 Gunung Serundum Pahang 1,055
155 Gunung Lerek Pahang 1,049
156 Gunung Kachang Terengganu 1,047
157 Gunung Tebu Terengganu 1,039
158 Gunung Belalai Pahang 1,038
159 Gunung Besar Johor 1,036
160 Bukit Mersing Sarawak 1,019
161 Gunung Tiong Johor 1,014
162 Gunung Belumut Johor 1,010
163 Gunung Pari Johor 1,006
164 Gunung Perenggan Sempadan Kedah – Perak – Thailand 998
165 Gunung Kubang Terengganu 980
166 Gunung Serudum Pahang 975
167 Gunung Pukin Sempadan Johor – Pahang 967
168 Gunung Tembat Terengganu 960
169 Gunung Brangsa Sarawak 960
170 Gunung Bekok Johor 953
171 Gunung Lubok Koi Sarawak 943
172 Gunung Cherlak Pahang 934
173 Gunung Tungku Pahang 928
174 Bukit Kobeh Perak 896
175 Gunung Rembau Negeri Sembilan 884
176 Gunung Raya Kedah 881
177 Gunung China Kedah 881
178 Bukit Tajam Pahang 877
179 Bukit Tujuh Pahang 867
180 Gunung Perak Kedah 864
181 Gunung Hulu Pari Perak 860
182 Bukit Chergau Terengganu 855
183 Gunung Hulu Kemapan Pahang 854
184 Gunung Chemendong Johor 846
185 Gunung Tok Bidan Kedah 842
186 Gunung Pertawai Johor 840
187 Gunung Jua Pahang 829
188 Western Hill Pulau Pinang 830
189 Gunung Angsi Negeri Sembilan 824
190 Gunung Santubong Sarawak 810
191 Gunung Ulu Baranang Sempadan Negeri Sembilan-Selangor 809
192 Gunung Keledang Sempadan Perak 808
193 Gunung Gagak Negeri Sembilan 807
194 Gunung Ulu Kaho Sempadan Perak – Thailand 792
195 Gunung Kapal Terengganu 790
196 Bukit Idung Pahang 781
197 Gunung Silantek Sarawak 780
198 Bukit Ulu Tapah Perak 778
199 Gunung Bayu Kedah 776
200 Gunung Bagahak Sabah 774
201 Gunung Berantai Pahang 768
202 Gunung Tampin Negeri Sembilan 764
203 Bukit Derow Pahang 745
204 Gunung Spaoh Sarawak 740
205 Gunung Perlis Sempadan Kelantan – Pahang 733
206 Mount Wullerstorf Sabah 720
207 Bukit Tok Jenung Pahang 720
208 Gunung Mat Chinchang Kedah 713
209 Gunung Padang Temambong Sempadan Pahang-Perak 701
210 Gunung Hulu Lawit Perak 679
211 Gunung Bongsu Kedah 658
212 Gunung Janing Johor 655
213 Gunung Pulai Johor 654
214 Bukit Chini Pahang 641
215 Gunung Jono Negeri Sembilan 640
216 Gunung Muntahak Johor 634
217 Bukit Batu Lawi Sarawak 624
218 Gunung Sumalayang Johor 614
219 Bukit Damar Dua Perak 607
220 Bukit Pelarit Perlis 553
221 Bukit Ma’okil Johor 578
222 Mount Hatton Sabah 570
223 Bukit Pemandang Pahang 566
224 Bukit Lubok Kawah Perak 560
225 Bukit Seluang Perak 560

226 Gunung Janing Barat Johor 543
227 Gunung Sirongol Sabah 541
228 Bukit Cemingat Pahang 524
229 Bukit Jenderus Pahang 520
230 Gunung Panti Barat Johor 513
231 Gunung Lambak Johor 510
232 Gunung Senyum Pahang 486
233 Bukit Bertangga Pahang 472
234 Gunung Panti Johor 457
235 Bukit Takun Pahang 442
236 Gunung Lubok Tedong Selangor 433
237 Bukit Banang Johor 427
238 Gunung Lepo Selangor 427
239 Bukit Broga Selangor 400
240 Bukit Tabur Selangor 396
241 Bukit Batu Tongkat Johor 395
242 Bukit Gayong Pahang 339
Dalam 242 gunung tertinggi di Malaysia ini, yang mana anda pernah tawan ye? Cer komen di bawah.

Tuesday, April 17, 2018

Itenari Sarawak 4 malam kami


Day 1:jumaat 20hb check in hotel budget :premium stay hotel rm78
πŸ’ΈArrive on 10’pm 20 april with mum dad
Mkn mlm - atok kopitiam jln padungan
- jln2 Chinatown area
- Merayau town sahabat
- Jln2 kuching
-
Day 2: 21hb
2 set
*Breakfast
-Medan niaga satok beli terubuk masin
 :
8 pagi bertolak dari hotel ke Pasar Serikin .
πŸ˜…Sepanjang lebih kurang 2 km orang jual barang barang tepi jalan. Macam macam ado. Ciku beli jubah jeans RM40.00 sehelai, pelbagai rempah ratus, udang kering,bubu hiasan untuk ayah, kapal besi mainan unik. Kat serikin ada jual jubah, telekung, kain ela cam kat bandung tu, baju blouse, topi, beg galas, kuali, kasut, kain batik , kain pelikat dan macam macam la.
🦁Balik dari serikin.
-Stop by Wind Cave di Bau. Masuk free je.Cuma sewa lampu rm3.00..ada sungai dan kelawar dalam gua tu.
-Dalam pukul 3 petang ,pergi Jong ‘s crocodile farm..tengok show buaya makan ..ni bukan dalam planningpun..ada antara grup yang pergi tu nak pegi tengok show tu ..so kami ok ajela..mahl lor..RM16 dewasa.Tengok Skull bujang senang.ontahla..ok ajela.
Damai beach resort:check in
Damai sentral mkn mlm lepak2
Jalan2 sini
  πŸ†Shirt shopink tuk balik

Day 3: 22hb ahad
2 set
*Breakfast di hotel
-Beach
*10 pg gerak ke kg budaya di santubong
11.3 show keluar kul 1 pm
Dan kg santubong
Borneo highland-
Kami ke rumah Annah Aris Longhouse- sesat la pulok..hihi..Tak ingat masuk berapa RM tpi bawah RM5. Kalau nak tourist guide harga lain..kami redah aje la.Ciku amik gambo ajes dengan makcik makcik dan bebudak kat situ.
Balik makan di serapi corner area kuching ..tak ingat the real location..huhu. Makan n
Mkn mlm di topspot gerai 25 bukit mata
Mlm balik naik sampan ke seberang sungai
Ke mira cake dan dayang salhah kek lapis

Day 4: 23hb last flight 10 mlm
2 set
8.00 pagi ke Semenggoh WildLife – tempat yang dinantinanti nak pegi..tak percaya!.hihi..tengok orang utan..please be silent ..Nak bising bising g tengok kat zoo atau bukit merah ada orang utan yang dipelihara.Kat sini ada lebih kurang 27 orang utan liar.Masuk dewasa –RM3 , bebudak RM2.00
Check out hotel :
Orchid garden
Muzeum kucing
Jln jln sarawak plaza
Singah kilang kek lapis - lapis sari
Or kueh pedia lepak2 mkn sblm balik

Sarawak 2018 Cuti cuti Malaysia - tips yg dpt dr blog lain

Dibawah ini adalah sedikit panduan untuk anda yang mahu melancong ke tempat-tempat menarik di Kuching, Sarawak. Mungkin dapat mengatur jadual pengembaraan dan menjimatkan bajet anda.

1. Untuk memudahkan perjalanan, anda boleh menyewa kereta dengan kadar yang berpatutan seperti Perodua Kancil sekitar RM120 sehari. Terdapat kaunter di lapangan terbang ataupun anda boleh menghubungi terlebih dahulu R.G. Car-Hire & Services Sdn Bhd di talian 082-570075 (siang) dan 0198183112 (malam) sebelum tiba di Kuching. MPV turut disediakan sekiranya anda melancong dalam kelompok yang lebih besar.

2. Untuk penginapan yang bajet, anda boleh menginap di Laila Inn (No.Tel: 082420930, 082420931) yang terletak di pusat bandaraya yang agak mudah untuk mendapat parkir kereta. Ataupun anda boleh menempah bilik di Tunes Hotel dengan harga yang murah menerusi laman web. Jika ingin menginap di resort, banyak pilihan yang terdapat di Santubong yang terletak kira-kira 35 kilometer dari pusat bandaraya. Antaranya termasuklah Damai Beach Resort, Santubong Resort & Damai Puri Spa & Resort.

3. Jika berminat untuk menelusuri Sungai Sarawak di waterfront, anda boleh menyeberang sungai dengan perahu penambang dengan tambang RM0.50 sehala, ataupun Bot Cruise dengan tambang RM19.00 ataupun menyaksikan matahari terbenam dengan River Cruise Sarawak dengan harga RM60 (termasuk makan malam dan hanya bermula jam 6 petang sahaja dan menelusuri sungai selama 2 jam).

4. Pasar Serikin hanya dibuka pada pagi hingga petang hari Sabtu dan Ahad dan sebaik-baiknya datanglah pada awal pagi untuk mengelakkan kesesakan orang ramai dan juga cuaca panas. RM2 dikenakan untuk parkir kereta. Bayaran tiket meneroka Gua Angin pula adalah RM3 seorang. RM3 pula adalah harga untuk menyewa satu lampu suluh untuk masuk ke gua itu.

5. Harga tiket untuk memasuki Jong’s Crocodile Farm adalah RM16 untuk dewasa manakala kanak-kanak dibawah 12 tahun adalah RM8. Untuk warga Sarawak harganya adalah dewasa RM10, kanak-kanak RM5. Feeding time atau masa memberi makan untuk buaya adalah jam 11 pagi dan 3 petang. Feeding time untuk ikan Arapaima Gigas (kolam bersebelahan kolam buaya) adalah jam 11.30 pagi dan 3.30 petang.

6. Bayaran tiket untuk masuk ke Kampung Budaya adalah RM60 seorang untuk dewasa, RM30 untuk kanak-kanak berusia 6 ke 12 tahun dan percuma untuk kanak-kanak di bawah umur enam tahun. Persembahan kebudayaan selama 45 minit di auditorium pula akan diadakan pada setiap hari pada jam 11.30 pagi dan juga 4.00 petang.

7. Antara tarikan lain di Kuching termasuklah menyaksikan orang utan di Semenggoh Wildlife Centre, Muzium Kuching, Muzium Kucing (Cat’s Museum), dan juga Planetarium.

8. Selamat melancong!

tip hiking bersama anak anak dan baby (HACAF)



ok ramai pulak yg pm tanya tips kalau nk bawak budak2 atau Baby Masuk Hutan / Hiking ......oklah kita share ape yg sekadar shj sbb aku pn masih belajar dan mempraktikkan apa yg di ajar.....
(INI SEKADAR PANDANGAN & PENDAPAT SHJ DAN JUGA AMALAN BIASA YG SERING DIGUNAKAN)
*Sebenarnya aktiviti Hiking atau Camping dlm Hutan ni ( dgn family πŸ‘¨‍πŸ‘¨‍πŸ‘§‍πŸ‘¦) kalau kt Negara Luar dh bersepah...cuma di Negara kita ni masih lg baru dan mendapat kecaman hebat dari Netizen2.(yg suke memBAWANG 🀦🏻‍♂)
*Sifat keterbukaan utk menerima aktiviti ini di Malaysia masih mendapat komen kurang menyenangkan ( yelah kita org Melayu penuh dgn Adat & Pantang Larang πŸ™…πŸ»‍♂πŸ™…πŸΌ‍♀) mmg x di nafikan ayat dlm kurungan tu...🀐
*Masing2 ade pendapat sendiri.....terpulang cara kita nk memenuhi masa lapang dgn Anak2.....☺
*Tapi korang tahu tak Aktiviti mcm ni lebih MENGERATKAN lagi Hubungan Kekeluargaan dan juga Boleh Mengembangkan Minda Anak2 selain tu boleh MENGURANGKAN  Tekanan (ini bukan aku cakap ini fakta tau..πŸ€“)
*Orait yg selalu Aku Buat Sebelom Hiking atau Camping (Masuk Hutan)
(Ni Nasihat & Pandangan Peribadi shj mungkin ade lebih baik dari yg aku amalkan)
*1st stamina korang mestilah kena fit yelah nk kendong Baby & then in case nk kena dokong anak so kalau yg baru nk berjinak2 daki bukit ni better prepare stamina dulu paling tidak naik tangga dari ground floor sampai ke tinggat 10 then turun semula....😬😬
*2nd aku akan bercerita ttg keindahan alam dekat anak2 aku dan ape yg best bila hiking (set mind diaorng dulu).....then kalau berjaya aku bg reward (x kisahla reward ape...nk bawak gi naik kude ke...beli kek besar ke...mainan ke....janji ade keterujaan di situ)....
*aku jugak ajar adab2 bila dlm Hutan....so manners is important utk budak2 sbb diaorang x tahu ape2 so kite la yg kena ingatkan....
*Dan Ini surah2 yg jadi amalan aku bukan time nk masuk hutan je....nk travel jauh2 atau naik kenderaan ke atau ape2 je lah.....mmg aku selalu baca...
*Al-Fatihah , 3 Qul , Surahtul Qursi , Laillaha illaanta.... , Bismillah hillazi...
( Sebelom ke lokasi...semasa dlm perjalanan....Waktu sampai ke lokasi dan juga sepanjang dlm Hutan dan aktiviti mendaki...) ade byk lg surah dan ayat yg sesuai ini ape yg sering dan selalu digunakan...
(p/s: ayat Bismilla Hillazi....ni kalau amalkan umpama korang bawak πŸ—‘πŸ—‘ 🀫🀫🀫)
*kadang sambil2 tu aku berzikir dan mensyukuri ciptaan illahi (nampak x hiking membuatkan kite lebih dekat dgn YG MAHA CIPTA )
*Dulu aku pernah tanya sorang uncle ni..(ye lah klau org bukan agama islam ape pulak amalan diaorang πŸ€”)
aku tanya “uncle sy tanya boleh..?? kalau org islam masuk hutan ade baca2 doa ....kalau uncle mcm mane..??ade petua ke..??)....
*soalan aku mmg nampak cam bodoh skit tp uncle to jawab simple je..”kita kalau masuk “Rumah” org pergi “Tempat” org kena “minta izin” maaa”
“you jgn sembang BESAR....yg penting you Hormat enjoy the moment..””πŸ€­πŸ€­πŸ€—πŸ€— haaa oklah aku paham...😝😝😝
*Ok lain daripda tu korang wajib sediakan.
>Rappallent (jenis spray atau sapu) tujuan utk halang serangga dari gigit
>Minyak panas
>Spray anti krem/kebas
>Ubat2an simple cth;utk demam selsema batuk
>cool fever
>sun block
>bandage / plaster luka
>Pisau lipat kecik
>Head lamp/ torch light
>Sapu tangan Bewarna( ok ni tujuan incase terjumpa 🐍 so bende ni Rabun dia attrack pada warna yg striking so korang leh campak la ke arah lain utk alih perhatian...takkan nk campak Jam GSHOCK kau yg kaler kuning striking tu...😝😝😝)
*Air / makanan yg mencukupi kalau bawa baby sila pastikan kelengkapan utk baby Lengkap..!!!
*satu lagi plastik bag sampah jgn lupa sbb xde nye Lori sampah nk naik atas pi kutip sampah πŸ˜’πŸ˜’
*of course Coklat bar / makanan yg cepat hadam utk bg tenaga( dekat watson ade jual makanan utk para hikers)
*oh satu lagi cari Carrier baby yg sesuai...mcm yg aku guna ni utk hike yg biasa2 shj dan TAK digalakkan cuma yg aku guna ni si iLham suke dok kt depan so jenis ni je yg safety skit dan sesuai dgn aku....kalau boleh beli yg betul2 utk hiking....
*Sebenarnya banyak lagi yg x tersenarai....ikut keperluan dan keutamaan ....yg Penting Korang Kena Buat Persediaan AWAL ok πŸ€—πŸ€—πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ”πŸ”
SELAMAT MENDAKI DAN MENIKMATI ALAM CIPTAAN YG MAHA ESA ⛰πŸ”πŸ—»πŸœ
c

Monday, April 16, 2018

Denai 3 puteri ...Second aktiviti bersama baby dan anak2


.
Ceritanya Bermula di sini......πŸ”πŸ§—‍♂πŸ•
(Denai 3 Puteri πŸ‘©‍πŸ‘§‍πŸ‘§)

Lepas Broga πŸ” kami decide nk tawan D3P satu family.....aku buat research sikit pasal D3P ni.....level yg di beri utk mendaki ni = moderate
.
Sepatutnya Sabtu kami dh naik tp kami delay utk naik ke esokan harinya ;Ahad)
.
Ahad pkul 5.30 pagi aku dh bangun then kejutkan anak2 utk bersiap...(beg2 dan brg aku dh pack siap2)....just double check item2 lain takut tertinggal...
.
Lepas Solat Subuh baru kami gerak ke lokasi.....D3P x jauh pn dlm 25mnit je sbb area Kota Damansara sec 10
.
kami sampai dlm pkul 7pagi then buat persiapan utk mendaki....time tu mmg dh ade yg sampai awal sbb ade yg nk kejar Sunrise....😍...(Parking time ni dh full)...time aku tgh siap2 tu adelah pakcik yg meniaga kt situ tgh siap2 nk buka gerai sapa aku...(“eh bawak baby ek...baca2 same time nk naik tu...”)(“Ye pakcik insya’allah..) 😐😐





.
ye mmg aku dh Prepare awal2 sbb nk bawa Baby yg usia masih 6 Bulan ke dlm Hutan dan juga 2 org kanak2 yg berusia 5 Tahun & 9 Tahun.... πŸ‘¦πŸΌπŸ‘±πŸ»‍♀πŸ§’πŸΌ(Next Post aku share PREPARERATION utk masuk Hutan kalau bawa Budak kecik dan kanak2)
.

7.30pagi : Permulaan mendaki (Aku mulakan dgn bacaan Doa 🀲🏻 agar di permudahkan dan Selamat sepanjng Mendaki..).....
.
kami melalui Track Scout’s sikit then masuk Track Temuan.... 30 minit ok lg sbb masih mendatar dan ade la climb sikit....Baby iLham time ni baek punya tido....
.
sepanjang mendaki kami bertembung dgn hikers lain dan ade yg baru nk naik so kami bg laluan sbbnya kami daki santai2 je.....ade jugak lah yg Terkejut sbb kami bawa baby....dan ade juga yg ckp “uish bang berani betul bawa baby masuk Hutan”.....🀭🀭😡😡
.
sepanjang mendaki tu mmg ramai la yg puji dan tiap kali selisih ade je yg sapa bagi salam dan juga ucap “good morning”.....
.
Hampir 1 Jam lebih kami dh stop dekat 3,4 kali dah....dah masuk Track Sahabat dan agak mencabar sbb kena Mendaki skit....Anak2 still ok sbb aku dan wife motivate dan akan Reward gift klau berjaya naik ke puncak.....πŸ”πŸ”

.Unity Track Paling mencabar utk Budak2 sbbnya nk Kena Redah Kayu Balak dan pokok Tumbang....time nk Redah Pokok Tumbang Chinta dh Nangis sbbnya Pokok tu Laluan Semut yg Super SAIZ....Besar gile...!!!!!dia x nk panjat....kt belakang dh Que dgn hikers lain....Qaseh dh lepas then aku panjat ke seberang nk angkat Chinta...Time tu Hikers lain pujuk dan bagi kata semangat kt Chinta....akhirnya berjaya jugak dia panjat dan hikers2 kt belakang siap Tepuk Tangan πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ» arghhh lepas rintangan pertama.....

.Lepas jumpa Pokok BESAR kami kena Redah pokok Balak Tumbang....yg ni pun Cabaran gak sbbnya xde tempat berpaut...nasib bawak Hiking Pole....aku nk sambut chinta dlm masa yg sama nk kena balance dan kena jaga Baby....so part ni aku mmg kena berhati2.....
.
melepasi daun2 paku pakis perkiraan aku dh makin dekat sbbnya pokok2 dh makin tak tinggi.....arghhhh jangkaan aku meleset .....track ni mmg panjang...then nk kena pnjat lagi....dh 2jam kami masih belom sampai ke puncak....!!!!
.
mendaki lagi...!!!! boleh pulak terjumpa Ulat Bulu kt laluan....sekali lg Chinta Menangis sbb takut...aduiyai... seb baek berjaya pujuk....!!!!!
.
Akhirnya 30minit lepas mendaki dan redah laluan berliku.....(ade laluan yg kena merangkak bawah pokok...panjat pokok....lalu bawah pokok Rotan.....denai air....) Kami sampai ke puncak Denai 3 Puteri....kt atas ni mmg dh ramai....so mcm biasa Ambik Gambar la ape lg.....

.
Menjadi Perhatian dan Pujian dan Pertanyaan sbb Baby iLham Dan Anak2 Berjaya mendaki....sbb ade stgh aku lihat ade yg dh semput time panjat inikan pulak budak 😝😝😝.....
.
Ade hikers perempuan berpurdah dtg kt aku ckp “bang nk pinjam  baby ambik gambar boleh...??”πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
.
lepas Rehat stgh jam....mkn coklat dan biskut....kami dh start nk turun sbb risau org dh xde......terpikir lah pulak laluan sukar nk turun tadi 😭😭😭
.
Kali ini iLham aku letak belakang.....sebenarnya dia selesa kt depan cepat je tdo.......sebelom turun Aku Berdoa lg agar kami selamat sampai dan berjaya turun.....
.
Laluan yg mencabar td mmg betul2 mencabar Naseb lah ade yg sudi tolong....time turun adelah sorang amoi ni pimpin Chinta sampai lepas dari track nk kepuncak begitu jugak Qaseh ade sorang Brader ni Tolong...(Tq 2 πŸ€—πŸ€—)......
.
so kami jln mcm biasa....menurun....Percaturan aku salah time ni sbb bekalan air yg dibawa TAK Mencukupi......1 botol air 100plus dan separuh air kosong dlm botol yg akan di kongsi 4...!!!!!(mmg Tak Cukup...)
.
Sepanjang mendaki aku mmg baca 3 qul dan surahtul Qursi....dan beberapa potong ayat lain.....
.








Baby iLham tdo lg jam dh tunjuk pukul 11 lebih.....aku prasan track yg kami turun ni dh x sama mcm kami naik....( Track D3P ni Ade 2 laluan kesemua track bentuk dia mcm circle.....) mcm makin jauh je....Chinta dh start nk give up sbb kaki dia dh melecet time naik tadi tp aku labuhkan seluar dia cover tempat melecet...
.
air dh HABIS.....!!!!! semua dh letih dan penat....kaki aku pulak dh start tanda2 nk Krem.....yelah carry baby berat hampir 9kg....beban berdouble...huhuhu...aku spray dgn ubat yg aku bawak....
.
Terserempk dgn sorang hikers yg tgh pegang air Jagung yg masih Penuh....so aku jangkakan dh makin hampir sbb air dia masih penuh confirm dh dekat nk sampai......aku ckp kt anak2 “haaa tgk abg ni pegang air jagung...nnt kt bawah kite beli ok..” so bersemangtlah sikit diaorg nk turun......jln punya jln masih x sampai2...😭😭😭😭
.
Pelik nih......Kali ni aku baca ayat yg selalu aku amalkan....7 kali baca x lepas2 dan tonggang langgang susunan ayat....!!!!!( menurut ustaz yg amalkan surah ni...kalau baca tersangkut2 atau x lepas Rehat seketika atau buat solat sunat 2 rakaat)......
.
dalam hati aku Berdoa lg agar cepat sampai.....lepas 30minit berjalan dgn langkah yg sgt perlahan aku nampk tasik...!!... bermakna sah kami dah lalu laluan yg salah...!!!! Naseb berjumpa dgn 2 org student (yg terlajak laluan jugak πŸ€ͺπŸ€ͺ) dan terjumpa Mata air yg mengalir....aku ape lg SUMBER AIR utk Di minum....!!!!!( kami dh termasuk track Basikal rupanya....)
.
Air mata air ni adelah Sumber air mineral yg Fresh Gile.....(Jgn minum air yg bertakung...sbb dikhuatiri tercemar..!!)
lepas isi dlm botol dan baca doa skit aku teguk...!!!pergh Nikmat dia...10x ganda sedap dari air mineral yg aku dok beli kt kedai Runcit...!!!!
.
dekat situ ade map (tempat air mata air ) dan aku tanya budak2 td laluan ni laluan keluar ke....diaorng kata “ye bang......” ohhh....sbbnya kereta diaorang park kt laluan ni...dan diaorang ckp dlm 1 km lg baru sampai....
.
lepas dah main dgn Air td( baby iLham pn main air dan jugak si Qaseh dan Chinta)...
kami gerak turun.......stgh jam berjalan akhirnya nampak bumbung skolah (lokasi D3P ni depan Sek Kota damansara sek 10) dan aku ckp kt anak2 aku...”dh dekat...!!!!!nnt kite beli Air Jagung kt bawah..!!😬😬) jln lg naik turun naik turun  Qaseh ckp “papa jauh lg ke nape x sampai2 lg...!!!”
.
aduhhhhh.....nampak mcm dekat rupanya jalan dia berpusing....!!!! pukul 1 lebih terdengar Azan zohor.....yeee kali ni betul2 dh dekat.....dn kami keluar betul2 tepi tasek arghhh parking kete lagi 100meter kehadapan...!!!!!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
.
Alhamdulillah selamat sampai.....Total jam mendaki dan turun = 6Jam...!!!!!! fuhhhh Pewai habis.....!!!!!! dua2 kaki aku dh hampir krem....πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
.
Actually Track ni kalau utk org Dewasa xde masalah rasanya cuma kalau bawak budak2 aku rasa level utk diaorang Moderate -> Hard sbb track dia panjang dan Banyak Mendaki...!!!!!!
.
Nasihat aku utk yg baru nk start aktiviti mcm ni korang kena start cari stamina dulu dan rajin2 berjogging....sbbnya penat dia lain mcm...!!!☺☺☺....dan bawa bekalan air mencukupi πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
.
Next kemana pulak kite...???? Noorarlinda Keriya


hiking bersama baby dan anak2 - broga 2018


after 10 years...
..........

dan beranak 3...
akhirye...
start balik buat aktiviti yg mmg menjadi fav sy dan suami..

hiking,,
dan part paling best..
anak2 nk join sesame...
...

dan first kami bermula dgn...
broga...
yeahh...







Wednesday, July 19, 2017

until mid year summary of 2017

wow...for whole this year...
byk perlu summary of the 2017
..
hahha a serius byk gile nk summary for Jan - July 2017..
as summary...
Early Year...dpt rezeki..to 3 rd pregnancy...
alhamdulilah...

....

then
for the first time
ada rezeki bawa chinta fly for the first...
go to Sabah ....jalan2 sambill meminang..
uncle ajai suri hati...


then..
what next...
oh ada rezeki...celebrate chinta day...
big day for 4 years celebrate...
at Mc Donald Damansara...



....
...Ramadhan 2017....
nothing happen cuma dgn preggy ni...4 hari mama ponteng
so papa g byr fidyah....

Syawal 2017...
Kenangan paling tk best..
bile mana hari 1 mama tkde bj raya..
Oh so sad..
As ganti balik...
For open house ye..mama dpt reward soping kat
butik leeyana Rahman
Elrah
hahahah baju raya je dkt 1k
hah..
then cik abe bg Duit raya...
Oh dan yg penting..
Rezeki hubby dpt juge bg duit raya to all sedara mara termasuk mak mak..
alhamdulilah...
:)

Allah sentiasa ada...
uji dan menguji..tp kite tetap syukur dengan rezeki ya..
inysallah...

fuh ..Berjaya summary ek...
nti kite update picture2 for whole 2017 ...til july..
activity n etc :)

30 week boboy

boboy hr ni ada scan 4d
tp tula my boboy ni malu skit
tkde pun picture yg best
so far ni jela yg dpt snap
n rasa the best
huuhuhhu


Welcome Boy in Fazli team.....
:) papa la paling excited kan..ada geng...
moga boboy sihat ya..til end..
Lps ni mama dh start 2 week checkup ..
moga boboy kuar lg  8 mingu ek..:)

Sunday, July 16, 2017

checklist for boboy welcome to new world

Checklist barang keperluan bayi ( newborn baby checklist) dan barang keperluan bersalin (labor and delivery checklist


Jom kita buat checklist barangan keperluan baby...Skrang ak dah masuk 30 minggu...bila dah dlm keadaan skrang, beg mama n baby ke hospital dah...
Tp setakat today .. we all br 60% or less ek dr preparation..
Fuh
Apa2 pun nk update checklist lu
Dpt dr blogger lain.. thank for idea sis..
Sy try ikut anda ye checklist and up..
For my first boboy and from 3rd peggy..


 Picture hiasan..


Bile 3 of my kesayangan more excited compare me

KEPERLUAN BABY ( PAKAIAN)


1) Bakul pakaian bayi- ready stok

2) Baju Lengan Seluar panjang- setakat sekarang 2
3) Baju pendek seluar pjg ready 2 set
4) baju tkde lengan pendek - 4 set
5) Baju pendek seluar pedek bj jalan - 2 set
6) Rompers&jumper -DONE: 4 helai 4 set with socs
7) Mittens & Booties- DONE: 3 sets
8) Bonnet @ Topi-baru 1
9) Baby Bip-DONE: 3 pcs
10) Barut- 4 jenis wrap 
11) Bedung 3 pcs kain 





DIAPERING



1) Napkin- Jenis besar kain..Mungkin nk cr 2/3 pcs lg Done

2) Baby pin- tak bli pun.
3) Diapers @ lampin pakai buang- DONE:try petpet
Sb boy my bff ckp boy tk suai mamypoko
4) Wet tisssue- DONE: beli box besar skli refill n 2 pek ke
5) Changing mat- Ready yg adaje
6) Nappy liners tk perlu
7) Baldi dan bakul untuk lampin / baju kotor- yang ni tidak perlu kerana umah umi dah byk besen atau baldi. 
8) Detergent khas pencuci baju Not yet
9) Botol sembur air- yang ni blum beli lagi. tgk keadaan dl mcm mn. kl perlu, masa tgh berpantang pun boleh beli.






BABY CARE & GROOMING

1) Bakul Barang Mandian- DONE: ambik yg sedia ada 
2) Baby Bath-DONE
3) Baby Shampoo- DONE
4) Baby Powder- done all
Smua anakku brandje sm kakak both
5) Baby lotion- DONE
6) Baby oil - DONE
7) Tab Mandian Bayi - DONE: botol besar

8) Tuala mandi- DONE: 1 helai mungkin cr hood 1 done

9) Tuala muka- DONE: ad 2 helai.kl tak cukup, blh bli lagi dalam pantang.
10) Bakul Barangan Grooming &Health Care - done
11) Minyak Telon-  belum gan yuyi not
Yet
12) Nappy rush cream - Nk cr yg jenis pink besar cm chinta

13) Vicks- Not yet

14) Methylated Spirit- Alcohol 70%- cuci pusat sebelum luruh: kebiasaannya yang ni dibekalkan oleh hospital.
15) Gripe water / Colic water (untuk kembung perut bayi)- yang ni aku tak tahu apa..
16) Gunting Kecil - DONE
17) Pemotong Kuku- DONE
18) Nasal Aspirator - yang ni mmg penting untuk baby ketika baby kena selsema. yang ni dah masuk senarai yang akan dibeli.

19) Termometer
20) Sikat / Berus Rambut

21) Toothbrush
22) Cotton Bud  - DONE: baru ku tahu cotton bud utk baby n yg biasa kita guna adalah berbeza


23) Cotton ball  - Tk sure la nk beli tak







BARANGAN BREASTFEEDING

1) Botol Susu - Kecikje backup

2) Puting - Not yet

3) Berus pembersih botol - DONE
4) Penyepit botol -Tidak perlu
5) Sterilising tablet -Tidak perlu

6) 

7) Breast Pump Set - Di antara barangan yang  akan di beli..
8) Cooler Bag Set - Tidak perlu
9) Warmer (tempat menyimpan botol susu yang dah bancuh) - DONE
10) Bottle Sterilizer - Tidak perlu
11) Storage Bottle - Belum beli lagi..dah termasuk dlm list yg belum dibeli
12) Nursing Cover - Tidak perlu
13) Nursing Bra 
14) Nursing pad washable- 2 set done
15) Nursing pad disposal -   Sure lg

16) Termos- DONE: yang ni guna yang dah sedia ada..

**Note:

Puting Botol Susu

Size S – 0 – 3 bulan
Size M – 3 – 6 bulan
Size L – 6 – 12 bulan
Size XL – 12 bulan ke atas
Puting X – 6 bulan ke atas (tak tumpah)




NURSERING- KEPERLUAN TIDUR BABY


1) Set tilam - plan cari kekabu .. lum usha lg

2) Extra tilam nipis bear - done
3) Comforter - Not yet
4) Kelambu - x perlu kot?
5) Baby cot @ play pen- yang ni tak beli pun lagi..sbb tak pasti nak beli ke tak..tgk atas keperluan nati.
Next plan kot

BARANGAN ASAS UNTUK MAMA

1) Set Selepas Bersalin - Plan nona roguy looose
Makan n uncang air je
Shaklee wajib
2) bengkung tali done
3) Baju Sejuk - DONE
4) Tungku Moden - done tungku besi
Cuma nk cr daun mengkudu dan habitus
Saida .
5) Selipar - Yg ada je la
6) Kain Batik - Beli langkawi lg 2/3 pcs
7) Pad (Extra Long)- Belum lg next round
8) Stoking- Done 5 pasang hah
9) Minyak urut- nona roguy or order dr wani tuka g urut


KELENGKAPAN LAIN

1) Stroller- yang ni akan di beli lps berpantang nanti..tapi tak tahulah kl2 terbeli bila pg shopping nanti.
2) Car seat 
3) Baby carrier

4) Diapers bag
5) Mainan untuk play pen

6) Bouncer




BEG HOSPITAL MAMA


1) Buku Rawatan Merah - LAST MINUTE
2) Kad Pengenalan - LAST MINUTE
3) Guarantee Letter - LAST MINUTE
4) Telefon Bimbit - LAST MINUTE
5) Kamera - minta2 lah my hubby teringat kan kamera...
6) Baju / T-Shirt - DONE
7) Kain Batik - DONE
8) Tudung / Skaf - DONE
9) Stoking- DONE
10) Baju Dalam / Seluar Dalam- DONE
11) Tuala Muka- DONE
12) Peralatan Mandi- DONE
13) Tuala Mandi-DONE
14) Bedak-DONE
15) Sikat-DONE
16)  Maternity Pad - DONE
17) Pad Biasa
18) Breast Pad- DONE
19) Baju Sejuk- DONE
20) Selipar- DONE
21) Beg Plastik Baju Kotor - DONE
22) Minyak Angin / Urut - DONE
23) Beg Pakaian - DONE
24) Getah rambut - DONE
25) Disposable panties (1set)
Will update later
Dlm
Beg 
**Note:
Jangan lupa bawa baju yang akan digunakan untuk pulang ke rumah(bawak la yang lawa skit..and pilih yang longgar dan butang di depan -Mudah Untuk Menyusukan Bayi)





BAKUL HOSPITAL MAMA

1) Air Selusuh
2) Air Zam-Zam
3) Makanan / Minuman( biskut/roti/milo segera)
4) Termos Panas
5) Majalah / Buku / Al-Quran
6) Tisu
7) Bakul- Bakul dah disediakan. nanti hubby yg akan mengisi bakul ini.

Yang ini nanti my hubby yang kena isikan...ayg dah sediakan bakul tu..hehehe



BEG HOSPITAL BABY


1) Pampers New Born
2) Baju Siang / Malam (panjang)
3) Seluar Siang / Malam (panjang)
4) Mitten & Booties
5) Bedung
6) Barut
7) Topi 
8) Selimut
9) Tuala Mandi Baby 
10) Tuala Muka 
11) Baby Wipes 
12) Baby Bath 
13) Baby Shampoo
14) Baby Powder 
15) Baby Lotion
16) Baby Oil 
17) Vicks 
18) Minyak Telon
19) Diaper Beg

20) Napkin 

** NOTE: Beg baby ke hospital blum kemas lg...nanti mama kemas yer, baby syg...


Malaysia Dan Hiking

Ada kaki hiking di sini? Jika ya, pasti salah satu gunung ini anda telah anda tawan. Rupanya banyak gunung di Malaysia, namun yang popular ...