test

Sunday, December 13, 2009

Cerita PaPA yang dikisahkan....(saat menghadapi kelahiran..put3ri...)

****PapA create sTORY Ni kt mAMa nyer Blog....****
*
**
{{{{}}}}
**
*
 "Segala gambar yg Papa Ambil adalah SAMA SEKALI TIDAK DIBENARKAN oleh pihak Hospital tetapi Papa curi2 Snap....ader beberapa gambar yg  terlepas Snap sbb..PapA x sangup nk liHat Kesakitan Yg mamA tanggung teramat Perit.....Saksilah gambar2 yg telah PaPa snap dan Al-Kisahnya...Perjalanan Se-Orang Ibu Menempuh sAat2 Melahirkan Put3Ri kita yg tersayang"

Bermulalah.....
CeriTera Perjalanan Seorang ibu Yg di sebut dan di ceritakan oleh seorang Bapa yang berdamping bersama...dan Hanya Si-Bapalah yg menyaksikan saAt-sAat getir itu...

"Kuasa TUHAN tiada tandingannnnn...."(lagu dlm Nenek Kebaya) ya..kuasa ALLAH S.W.T mmg tiada tandingan...tanggal 20 Zulhijjah1430 Masehi jatuhnya pada hari Isnin 07-12-2009...Ayah Linda(MaMa) merangkap Bapa Mertua ku...telah menelefon di sebabkan mAmA dh start sakit2 dia(ayah mertua) kasi kt Papa beberapa potong ayat suci Al-Quran utk pApA buat air dn kasi minum kt mAmA......

*
**
**
*

           pApA record dr handphone pApA then lepas solat Zohor baru pApA bukak naskah Al-Quran dn cari ayat2 suci yg Ayah mentua kasi...hampir 20minit baru pApA jumpa...tp pApA decide nk buatkan air tu kt mAmA lepas solat Asar....pApA baring jap sebelah mAmA sambil tangan pApA usap perut mAmA....pApA terjaga pkul 5 lebih....Asar dh lama menjelang PaPa bingkas bangun ke toilet ambil air sembahyang then tunaikan kewajipan Rukun Islam ke-2........selesai pApA solat pApA turun kebawah ambil Segelas air dan letakkan di atas sejadah...(BismillahHirrahmanirrohHim...selawat keatas  junjungan nabi kita Muhammad S.A.W)....LauanzalnaHazalquran..........++++amin...lalu pApA hembus ke atas air td....
      ".mAmA...mAmA..bangun..minum air ni.....tinggalkan sikit pApA nk sapu kat perut...."selesai mAma minum pApa sapu pd perut...lebih kurang stgah jam mAmA rasa lain mcm...maka dgn izin Allah Air ketuban tiba2 keluar......maka bermulalah detik2 dan episod yg mAmA nantikan telah terjadi.....Disini Bermulanya kisah itu...........
*
**
**
*
so..masing2 buat releks jer mcm tidak ada apa2 yg berlaku..mAmA ke toilet utk mandi and PapA ke toilet satu lagi bersihkan badan jugak,time ni pApA cover je mcm tak cemas sgt..PapA laung kt bawah "...Mak air ketuban Lin dh Pecah....."so kelam kabut jadinya...masing2 bersiap nk ke Hospital....sedang pApA mandi Farid(adik bogsu ku) jerit panggil pApA..."...Bang chak Kak Lin Panggil.."tak sempat pApA nk keringkan air di badan pApA masuk toilet pApA tgk air ketuban+darah keluar mcm air paip  Syabas.........alamak mcm maner ni...terus pApA pn jadi kelam kabut gak..semua brg yg dh prepare dh ada kt bawah...dgn langkah yg perlahan mAmA turun tangga sampaije kt kereta pApA alas pelastik.. then terus pecut pApA On Hazard Light...nk kasi org alert.....                                          

dari Bt.Cave ke Hospital Ampang:::>+-28km....pApA kelamkabut sampaikan nkke Ampang pn boleh tersalah jalan....pApA menghala ke Kepong.....aduhh...nasib bleh U turn kt bawah flyOver...jln agak Jamm








2 Lorong dh jd 3lorong PaPa tambah lg bg jd 4 lorong pApA mencelah kt tgh2 line....n High Beam bg diorang kasi laluan...mAmA dh x sakit lg sbb risau dgn cara pApA bwak kete..mak pApA plak asyik suruh pApA bwak kete hati2..rasanye mak pApA baca doa byk2 agar selamat sampai.....Dh masuk area Hospital pApA terus ke bahagian Emergency..register..ambik wheel Chair then trus ke dewan bersalin









my Mom tunggu kt lobi......agak 2jam lebih baru mAmA kluar dr Labour Room..Dr n Staff nurse dh chek...baru bukak 1cm so...mAmA di tempatkan di Wad 4B(waiting room)....









lepas hantar mAmA ke Wad pApA turun bawah...cari port nk tido...


my mom n farid(adik bongsuku)...dh dpt port kt sudut bawah lobi...tp mmg tak selesa langsung la...takpela lg pun nk tido mane lg....my mom mmg x boleh tido asyik terpikir menantu dia jer...dh dkt 4pg pApA ajak mak n farid tido dlm kete...mAmA..asyik mesej pApA...mAmA ckp tak tahan sangat....sabar la ek mAmA...mAmA kena hadapinye......dh pukul 7pg..pApA bli breakfast kt mak n farid sambil2 tu pApA tanye mAmA ok ke tak...mAmA ckp still ok tp pApA x tdo lena pun..pApA decide nk blik umah(bt.caves)...28km+-.....nk amik brg ape yg patut....time melawat pkul 12:30pm...pApA sampai tepat2 time melawat....

ni lah wad yg mAmA kena tahan tu....wad 4B katil 23....pApA dgm mak dtg teman mAmA....time 2 mAmA nangis sbb sakit yg tak tertahan....kesian pApA tgk mAmA..tp pApA mmg tak terdaya nk tolong mAmA.....mak pApA yg urutkan mAmA....
makanan....????pergh..agak sedap..lauk ikan masak kicap+sup sayur+buah tembikai kuning+air suam.....tp sesedap maner pn kalau makanan hospital pApA mmg x lalu nk makan....

*
**
*
detik dan masa berlalu begitu pantas....
pApA tunggu auntie dtg...jam menunjukkan 4.30ptg still waktu melawat....tibe2 mAmA call...DAH BUKAK 4cm!!!!!!!ahhhh...dh masenya... tepat pada masenye auntie dtg..smlm dtg tp x boleh melawat...auntie bawak tiger bear uncle Amm yg kasi.....tiger bear ni la yg teman mAmA...ramai nurse kt sana suke ek?????pApA..naik tunggu kat labour room..ternanti-nanti pApA kat sana...sempat jugak pApA kenal 3 org bakal bapa yg ternanti2 mcm pApA jugak....lepas isi borang pApA tunggu lebih kurang stengah jam.... then
staff nurse kluar dn panggil setiap nama utk tukar pas...jantung pApA dh berdegup kencang..risau yg amat sangat
bila dh melangkah masuk dlm labour room tu...perasaan semacam..jer..for the 1st time pApA masuk dlm labour room......pApA dh bersedia jd "pom.pom.girl"...masuk je dlm bilik pApA lihat muke mAmA menahan kesakitan..terus pApAdudukdi sisi mAmA...
pApA lihat mata mAmA di genangi air...menahan kesakitan yg pApA sendiri tak dapat nk tafsirkan...
tiba2 kedengaran suara perempuan...kt bilik sebelah tgh menjerit.....berhempas pulas "meneran"/"push"...agak seram bunyi jeritan tu..pApA lihat mAmA dh "terpsyhco"dgn jeritan tadi...ahhhh..dugaan dan kenyataan yg mAmA kena hadapi...
*
**
*
bibir mAmA dh kering sangat2 sampaikan berdarah..sebab asyik sedut pam oksigen..pApA tahu mAmA sedut pam tu sbb nk redakan sakit..tp mAmA ckp langsung tak berkesan...


"....pApA,mAmA..dahaga sangat2...lapar..."
hati pApA dh resah gelisah..kesian pApA lihat mAmA,menanggung kesakitan..pApA keluar dr bilik berjumpa dgn staff nurse minta izin nk bawa makanan masuk dlm bilik...tp staff nurse larang dn mmg tak boleh makan...dn bawa makanan masuk !!!!last mAmA makan tengah/hari tadi....tu pn tak habis skrg dh pukul 9.30mlm..hampir 9jam..last masuk dlm labour romm mAmA jamah coklate cadburry jer..
pApA????pApA pn terlupa yg pApA tak makan lg..auntie ada bawa burger MacD and air coke...petang tadi..tp pApA dh takde selera nk makan....macam mane rupa labor room?


CTG machine..........Adjustable Light.............Set lengkap alatan tangan(gunting..pisau...dan banyak lagi yg mmg tak tahu apekebenda nk sebut)........tempat baby yg nk diletakkan complete dgn blue light monitor...induce monitoring machine dan bayk lg.....
*
**
*
waktu dh makin jauh menyusur...mAmA mengerang kesakitan...menahan sakit dan peritnya...yg tak dapat di gambarkan...pApA berulang kali membasahi tekak pApA dgn kalimat Allah....Laillahaillallah....dn menyuruh mAmA beristigfar...pApA perdengarkan ayat2 suci Al-Quran pada mAmA....bacaan surah Yasin untuk yg keberapakali pn pApA dh x ingat..berulang kali pApA bacakan pada mAmA....
*
**
*
nurse...Doktor berulang kali dtg dan memeriksa mAmA...kekerapan contraction..dan juga keadaan Baby

pApA tak pernah tahu tentang cara nk chek bukaan...rupanya...kena masukkan tangan kedalam "bahagian wanita"..arghhh...mAmA menahan kesakitan sehinggakan tangan mAmA kuat mencengkam tngan pApA...
kata nurse baru bukak 6cm...so masih tinggal 4cm lg..pApA yakinkan mAmA dn bagi kata2 perangsang agar mAmA tak putus asa.....
*
**
*
sudah 24jam lebih air ketuban mAmA keluar..pApA agak risau..tp doktor cakap..takder apa2 masalah...jam sudah menunjukkan pukul 12mlm means dah masuk hari ke-3!!!!!
"patutlah syurga di bawah tapak kaki ibu"...kata2 yg mAmA lontarkan itu memang ada benarnya...
sekarang dh masuk 4 org nurse termasuk doktor chek bukaan mAmA...dn entah berapa kali "mereka" masukkan tangan untuk chek bukaan  mAmA ...satu yg boleh pApA puji..setiap kali nurse dan doktor masukkan tangan acapkali "mereka" minta maaf....
*
**
*
pApA lihat mAmA dh tak tertanggung menahan kesakitan...pApA??hanya mampu melihat dan berkata..."sabar mAmA...baby kita dh nk keluar...."..tp jauh di sudut hati pApA..menangis dlm diam...
*
**
*
timbul konflik menyatakan bukaan mAmA dh 9cm dan ada yg kata 8cm....apa yg terjadi sebenarnye????mana satu yg betul???dtg nurse yang agak berpengalaman dn pernah menghadapi situasi yg sama..setelah di periksa..rupanya..bukaan mAmA tak seperti biasa dan Baby masih jauh keatas....arghhhhh.....dr hari ahad mlm..sehinggalah isnin mlm lalu pagi selasa menjelma mAmA menahan kesakitan yg teramat....hampir lapan jam bukaan masih 8cm!!!induce???dari 00.9ml/H di naikkan ke 00.20ml/H!!!!!mmg dos induce yg di berikan agak tinggi dn cara ini sahaja nk paksa mAmA bersalin...Doktor review pukul 1.30pg...2jam menanti dn tak sabar nak tahu result..berapa bukaan....
*
**
*
pApA lihat mAmA dh hilang tenaga...mata mAmA pun dh lain macam....tangan mAmA erat menggenggam besi katil...."Allah'huakhbar...sakitnye..pApA..."...Sabar...mAmA...beristigfar....pApA Ampunkan dosa mAmA dan halalkan makan minum mAmA dari dunia hingga akhirat..."...
Kalau pApA diberi peluang untuk menanggung rasa sakit bersalin pApA rasa pApA tak mampu walaupn 1saat...pasti pApA tewas.....
dtg seorg staff nurse dan berkata..."sakit bersalin tidak samanya dgn sakit org kemalangan atau patah kaki..saya dh induce awak dgn dos yg tinggi untuk paksa bersalin tapi awak still rasa sakit..kalau orang biasa dh lama jatuh dn rebah.....sabar ye dik kakak akan teman adik sampai adik bersalin..banyakkan beristigfar..."
*
**
*
jam menunjukkan hampir pukul 2pagi..pApA dengar Doktor berbincang dgn istilah yg pApA tak berapa nk faham...pApA cuba intai dibalik tirai yg berselindung...dan pApA lihat beberapa nurse dan juga Doktor sedang berbincang lalu membuat satu panggilan telefon..pApA tak tahu pada sapa panggilan itu dibuat...semua prosedur dh buat...semua langkah demi langkah dh di jalankan..tp bukaan mAmA still 8cm..lalu seorang Doktor perempuan yg perwatakkannya agak lembut dtg menghampiri mAmA...
Dr:"ermmm boleh kita hold lg 2jam?..."
mAmA:"untuk apa Doc..??"
Dr:"untuk lihat bukaan tp saya tak berani nk jamin bukaan akan sampai ke 10cm.."
mAmA:" Doc please saya dh tak ada tenaga dh Doc mcm mana saya nk "push"???operate je la Doc"
Dr:"betul awak nk operate??pikir betul2.."
mAmA:"option lain???"
Dr:"dah tak ada..."
mAmA:"pApA...?"
pApA:"............."
mAmA:"pApA...macam mane...?
tersentap pApA seketika dari lamunan..pApA:"yg terbaik..dan pApA nk mAmA and Baby selamat"
so.....
Ceasear!!!!!
dengan pantas nurse memainkan peranan masing2....tak sampai 5minit mAmA dh siap sedia untuk ditolakke dewan bedah...

pApA...tahu mAmA risau...tp mAmA kena teruskan perjuangan mAmA tanpa pApA dlm dewan bedah tu...sampai je di tingkat 3 Doktor dn beberapa staff nurse dh ready ....pApA cium tangan mAmA sebelum mAmA di bawa masuk kedalam...pApA lihat mata mAmA....dalam hati pApA hanya mampu berdoa agar pembedahan berjaya dan mAmA  and Baby selamat.....

"Bismillahirrohmanirrohhim...."
~Yasinnnnnn........~
untuk keberapa kalinya pApA membasahi lidah pApA dengan surah Yasin...tiba2 pApA rasakan cecair mengalir membasahi pipi pApA...
"Ya Allah Ya Tuhanku Ya Rohman Ya Rohim...Segala Puji BagiMu Ya Allah...Aku Insan Yang Kudus dan Hina Ini Memohon Pertolongan Darimu Ya Allah...Selamatkanlah Isteriku dan Anakku Ya Allah...Lancarkanlah Segala Perkara Yang Aku Inginkan Dan Harapkan,Semoga Pembedahan Ini Berjalan Dengan Lancar YA Allah...Ampunkanlah Dosa IsterikuYa Allah.....Hanya Padamu Aku Memohon Ya Allah Hanya Padamu Aku Berserah Ya Allah.......Aminnnn YaRabbal A'lamin..."
*
**
*
hati pApA resah gelisah...jiwa berkecamuk dan tak tenteram bermacam-macam yg pApA fikirkan....duduk...bangun...dan skejap2 pApA intai ke dalan bilik bedah..kelibat mAmA dan Baby belum kelihatan....
jam menunjukkan pukul 2:40pagi...
kelihatan seorang staff nurse mengusung tabung Baby...lantas pApA berlari mendapatkan nurse.."ini anak awak baby girl...."
Alhamdulillah Baby pApA dh selamat keluar...rambtnya masih lagi di basahi darah mAmA...dh buka matanya...hati pApA rasa sebak..berbaur gembira...
tp MaMA...????
perasaan pApA sekali lagi tak tenteram.....dh hampir 1jam lebih mana mAmA????
Allhamdulillah...kerisauan pApA terjawab...pApA nampak mAmA.....pApA lihat mAmA mcm terkejut and badan menggigil...
1st time operation...kan???takpela..janji mAmA and Baby selamat.....
"syukur Alhamdulillah...Syukur kehadrat Illahi..."
Maka Lahirlah Kedunia ini Seorang Bayi Perempuan Yang Di Beri Nama
""Qaseh Qistina Batrisyia""


"Sayang perjalananMu masih Jauh....harus menongkah arus dan meredah gelora dalam mencapai destinasi yang dituju,pApA dan mAmA akan mencanting agar dirimu menjadi Insan Berguna Suatu hari Nanti...ketahuilah Sayang bahawa Syurga Itu DiBawah Tapak Kaki Ibu"

~~Hasil Nukilan PaPa untuk MamA dan Baby~~
There was an error in this gadget