test

Thursday, May 16, 2013

Cerita Mama ~ Episod ~Disini Lahirnya Seorang Chinta

Seriusly cam cina sgt-

Disini Lahirnya Sebuah Chinta ......... ALkisah ye...
Chinta Qairina Batrisyia Bt Mohd Fazli
..................
Fuh untuk chinta ye kelahiran
sungguh mencabar2....
Few time False alarm aje uhuuhuhhu
Few time ulang alik..
dari Hospital ke rumah..rumah ke hospital
Dari selayang ke Batu caves..
dan2...ke hospital ampang,,,
Last2
on Hari Guru  bersamaan 16 May 2013
time tulaa chinta nak keluar ehhehee






 
 
sepatutye ikutkan pada 15 may tu doctor suggest nk induce je
tp late nite ye...sakit makin kuat...kerap kerap n kerap..
Fuh Boleke tak normalbirth ek
sebabnye yang kakak kan Operation
tpi niat n sgt berdoa untuk memberi hadiah pada suami
ANIVERSARY kami yng ke 5
Baby chinta & normal birth..so special for my hubby AB
:
:
:
Pendekkan Cerita..
Ermm NORmal BIRTH
alhamdulilah.....Keluarla baby Chinta 3.62 kg
Besarkan
sama lebey kurang je gan kakak qaseh
tp tula...
Dah di tetapka oleh NYA...operation first next normal
tapi apa2 pun bersyukur sgt2
dapat juga rasakan
Normal Birth
ermmm
Akibat banyak sgt guna epidural
Mama warded di ICU - Labour room
5 botol mama abiskan
Ganaskan
tu lum termasuk gas yang tah bepa byk mama sedut
ermm
Serik la sethn dua ke 3 thn hhehehhe
 
 
Tungu Next baby la aka adik ar
tak tahu bile ye
apa2
syukur alhaddulilah
DISINI LAHIRNYA SEBUAH CHINTA!~~~~
 

Monday, May 6, 2013

Warded 39 mingu 5 hari

Tul2 abis pru.. Result.. Darah turun .. Cuak jugakla.. Sbb bleeding..
Smpi hospital . Dlm 2 cm doc check.. N warded.. 6 hb 5 .. 2 hari dr due date.. Tp setakat hrni.. Baby lum ada tanda2 nk bersalin lg :(.. Nape ye.. Dua2 ank mama nih,????

Friday, May 3, 2013

Pru 13

Mari kite lihat siapa yang kena...


Friday, April 26, 2013

Hadiah bersalin

Sayang papa...
Suka sgt.. Surpriseee.. Konon pa ajak g cr houseing aka bj tuk i p ku..
Tp tut2 dpt inii..
I likee. Cos bateri ku slaluu tk cukuppp chargeerr



37 week...port dickson time

Kerja gilosss.. Perut dah sakit... Check smlm pun baby dah engageee..
Tapi dah abg lan ku ajak join dia n kwn2..kmi join ar..
Dah free kann..
Exerciseee arr.. Kat pantaii.. Nk cepatkan lg bukaan...
Hope balik ni baby nk kuar la ekk..
Sayang baby chinta..
Ma pa n kakak dah tak sabar nk tguuu awakkk...













Thursday, April 11, 2013

First semester 2013

First semest dah berlalu..
....
Conclusion tuk kakak .. For your reference... Future..
...
Awall2 g kakak byk juga menangis.. Tp awal2 jela.. Cuma yg mama puji.. Kakak tk pernah ponteng school.. Even ma n pa.. Kuat je ponteng keje. Kakak tetap g scholl.. Itu semangat yg ma puji sgt tentang kakak..
Jom layannzzz .. Gmbr kakak first semester....
....
...
Pendaftaran kakak bermulaye titik baru 3.1.13



























First semester review progress

Hari ni.. Parent di jemput hadir ke school untuk progress first semester...
So far kakak positif... Cuma teacher pangil kakak.. Princess of my class.. Very2 princess.. So soft.. Tak boleh kasar2...
Asyik kena buli.. Then nangiss..
Huhhuhu
Tapi bab pelajaran.. Dapat pujian.. Sangat teliti org yer...
...
Lega jugaklaa..
Kakak harapan ma n pa..
3y 4 bln.. Smua dah boleh :) syukur sgt2zz
Kat umah pun.. Asyik cakap.. Speak im englishhh.. Hehe
So untukkk para parent.. Boleh rekemen ar😨 walau yuran gile mahallll tapii baloiii ar.... Tuk ank yg cm kite... Nk di tatangg jee.. Sgt2 princess. Fussy jugakkk ggrgghhhh
....
....
.....











Tuesday, April 9, 2013

Ada apa dengan nama....qaseh & chinta

Terlebih dahulu terima kasih kepada pembaca setia laman blog ini.syukur yang tak terhingga kerana sambutan blog ini amat menggalakkan. Ada juga pengunjung dari Australia, Brunai, Singapore, Scothland, US dan merata dunia sudi membaca hasil coretan saya. Ia menaikkan lagi semangat saya untuk selalu mencari bahan dan topik-topik menarik untuk dikongsikan. Tak lupa rakan senegara yang sentiasa dahagakan bahan bacaan dan ilmu. Saya harap usaha saya ini dapat membantu ibu bapa diluar sana dalam medidik anak-anak. Selain kita dapat berkomunikasi dan memberikan pendapat masing-masing di ruangan komen agar saya dapat memperbetulkan segala kesilapan saya. Andai hasil tulisan dan buah fikiran saya ini ada kekurangan ia adalah dari kelemahan dan kedaifan saya sendiri, andai ada kelebihan itu datangnya dari Allah swt. Jika ada ibu bapa yang membaca laman blog ini sedang atau sudah mempunyai anak lebih baik semak pemilihan nama anak anda samada pemilihan nama anak mengikut sunah atau sebaliknya. Kerana tajuk kali ini lebih fokus pada pemilihan nama anak lelaki dan anak perempuan seperti yang digariskan oleh rasullulah mengikut Islam. Sekurang-kurangnya ia sebagai peringatan dan panduan selaku kita sebagai ibu bapa.

Sudah menjadi kelaziman masyarakat hari ini akan memastikan nama yang terbaik dipilih untuk anak mereka. Bagi yang menghadapi tempoh kehamilan menjelang kehamilan 7 bulan maka para ibu sibuk memilih-milih nama yang sesuai untuk bayi mereka. Dek kecanggihan zaman moden kini jantina bayi dalam kandungan dapat ditentukan melalui scan seawal 7 bulan maka para ibu bapa mula merancang nama bayi mereka andai perempuan nama-nama yang indah dipilih sebagai menyempurnakan sifat dan rupa paras anak begitu juga untuk bayi lelaki. Pemilihan nama bayi hendaknya masih berlandaskan Islami di samping tidak melupakan pesan agama Islam dengan memberikan nama-nama yang membawa makna yang baik untuk anak lelaki dan nama yang baik untuk anak perempuan.

Di sebalik pemilihan nama kita juga sering tidak sedar kita sudah terikut-ikut nama seperti orang barat. Ada juga dikalangan ibu bapa yang memilih nama anak-anak mereka mengikut iras-iras nama-nama barat. Tak payah sebutlah nama apa. Cuba cek nama anak-anak anda semua lepas ni kerana di sini ada sedikit perkongsian yang perlu diketahui semua ibu bapa.

Sudah menjadi satu kewajipan bagi ibu bapa untuk memberikan nama yang baik-baik untuk anak-anak yang baru lahir kerana anak-anak tersebut berhak untuk memiliki nama yang indah. Dalam Islam pemberian nama anak-anak adalah tujuh hari selepas kelahiran anak. Pemilihan nama juga perlu yang baik-baik agar mendapat keberkatan sepanjang hayat anak.

Dalam sebuah hadis ada disebut;

“sesungguhnya pada hari kiamat, kamu akan dipanggil dengan namamu dan nama bapamu, maka pakailah olehmu nama-nama yang baik ”.

Rasullulah bersabda lagi,

“Di antara nama-nama kamu, Allah paling menyukai nama Abdullah dan Abdurrahman dan nama anak hendaklah diberi nama para nabi”.

Apabila memilih nama anak pekara berikut perlu diberi perhatian:

1. Kalau kita memilih nama mengikut Asma Allah nama tersebut hendaklah didahulukan dengan kata yg menunjukkan penghambaan contohnya Abdullah, Abdurahman, Abdul Ghaffar dan sebagainya.

2. Hendaklah memilih nama para nabi seperti Yusuf, Idris, Ahmad, Musa, Muhammad dan sebagainya.

3. Memilih nama dengan nama orang-orang bertakwa contohnya umar Faruq, Utsman, Khalid, Kahdijah, Maryam, Summayyah dan sebagainya.

4. Apabila memilih nama anak dengan nama nabi banyak keberkatannya. Namun harus berhati-hati jangan sampai mencaci. Misalnya mengikut Abu Rafi’ r.a. meriwayatkan bahawa Rasullulah saw bersabda, “Apabila engkau memberi nama seseorang dengan nama Muhammad, maka janganlah dia dipukul dan disakiti”.

Menurut Umar r.a meriwayatkan bahawa Rasullulah saw pernah memberikan nasihat, “jangan sampai engkau memberikan nama anakmu Muhammad, tetapi engkau juga mencacinya”.

Nampaknya bukan sebarangan nama yang kita boleh pilih. Sebaliknya nama yang terbaik dipilih untuk anak maka perlu kita memelihara anak tersebut bahkan menjaga nama yang diberikan tadi. Amat benarlah cara Islam menjaga dan memelihara Nabi-nabi terutama Nabi kita Muhammad saw.

5. Nama yang dipilih juga perlu mencerminkan semangat dan prinsip Islam. Misalnya nama Thariq, Salahuddin dan sebagainya . dengan harapan nama tersebut dapat disandang oleh pemilik nama.

Pekara yang perlu dihindari bila memberi nama anak:

1. nama yang di berikan bertentangan dengan Islam contoh Abdul Rasul, Abdul Nabi.

2. nama yang diberikan mencerminkan sifat yang buruk.

3. nama yang menunjukan kemegahan dan kebanggaan. (Islam sukakan kesederhaan)

4. nama yang ganjil.

5. nama yang ada unsur syirik.

6. nama yang berasal daripada nama makcik saudara wanita sebelah bapa.

7.Usaha menginggeriskan dan menjadikan nama kebaratan adalah perbuatan yang buruk seperti tidak Islami.

8. Nama yang diberi panjang misalnya Muhammad Syuaib kemudian dipanggil Muhammad atau syuib sahaja maka hal ini tak betul.

9.nama anak juga tidak dipanggil dengan nama yang menyimpang misalnya sulaiman jadi Solly, Zubaidah jadi Beilda, Fatimah jadi Fatti, fatu, fathi atau Tima.

10. nama-nama yang disingkatkan contoh Muhammad jadi Mohd atau M.D. Alhamdulillah sekarang di sekolah-sekolah nama-nama murid yang Muhammad cikgu dah tulis penuh takde lagi Mohd. Habis penuhlah nama pada buku kedatangan lagi yang ada bubuh nama anak panjang-panjang sampai 4 perkataan.

Oleh yang demikian sebagai ibu bapa kita juga tidak harus memilih nama anak sekadar indah namun makna nama tidak ada. Indah didengar namun tidak ada sebarang makna yang baik. Sian anak tu bila besar nanti. Ibu bapa juga kalu nk beri nama untuk anak fikirlah untuk mendapat keberkatan dan jangan terlalu cenderung kebaratan sedangkan dalam Islam tidak menggalakkan. Sekurang-kurangnya anak itu mendapat keberkatan dan rahmat daripada nama yang dipilih malah ibu bapa juga insyallah mendapat rahmat Allah swt. Akhirnya sebuah nama yang nampak indah bunyinya tetapi tidak mempunyai makna ibarat kosong tanpa berkat dan rahmat Allah. Semoga anak-anak yang lahir nanti menjadi golongan mereka yang soleh dan solehah disebalik keberkatan nama.

Kesimpulan yer.. Saya sendiri tgh memilih2 nk letakkn pd anak ke dua nih.... Huhhuhuhu.. Setakatni mcm berminat qairina.. Chinta Qairina Batrisyia?.. Kakakyer .. Qaseh Qistina Batrisyia...cerita tentang keadilan dan kebijaksanaan...

Saturday, April 6, 2013

Maternity expo 2013

Tuk final shoping baby item ni,..
Kite g expo jer..
So far tak byk dah beli..
Just grab few item..
Mencukupkan yg tk ada
..,
Tapi nk kater murah.. Takla murah pun..
Agakk la.
tgk brg kot
.....
As usual yg rmi pulun shoping pureen item ar.
Paling puas hati.. Dah dapat bj pertama untuk kakak dan baby.. Set sama :))
Suka sgt2kite

Then dpt gak bj pumplum tuk baby :) suka2
Mmg best la.. Tuk harinije dkt 3 rts gakla abis huhuhu anakyr pasalll.....
Redhajelaaaa











Friday, April 5, 2013

Preparation for deliver

Mak ai... Dah bukak2 smua plastik.. Byk pulokk bj beli.. Tp perasan.. Ada few lg tk ckup
So ptg ni.. Or sok.. G expo laa.. Hehe
Ni dok fikir2 ni..
Nak anta dobi ke basuh..., byk jugakk.. Aisshh...
....
....
Dah decide..
Basuh by peringkat lohhh.. Huhuhu
Hope sempat la baby..
Jgn kuar bj tk basuh agi yeww cayang
...
.
.
.








Thursday, April 4, 2013

Week 34

Ermm lama ye lahai.. Tak berblog
.. Dah bersawang rasa..
Dah second baby dah pun... Mngu ni dah nk masuk 34 week dah...
....
Semalam dapat call.. Dari klinik ibu mengandung...as to come.. Tp so far.. Diorg caring pulak.. So mulai next week.. Kena la caye n papa caye.. Melawat klinik.. Every week.. Selagi baby tk jengah ke dunia :) keh keh keh
......
Okey.. Nkla update few thing.. Yang kami prepare... Tuk baby chinta..cantik tak?? Qaseh
N chinta. .....
Jum layan gambar brg prepare...




















There was an error in this gadget