Cerita Mama ~~~~~


(Percutian Di pangkor...Baby ade tapi tk sedar..)
:
:
:
Papa sudah mula resah. Baby dalam 2,3 minggu je lagi nak kuar.
Expected due date 10 December 2009
Now is 18 November 2009
Meaning only 22 days a.k.a 3 weeks to go.
Jika on time, 40 weeks lah tu.
Tapi ramai kawan2 mama sudah bersalin..awal 2 weeks or 3 weeks dr expected date.
Maka mama harus bersedia dari sekarang..and hope baby kuar awal dr expected gak hehhee
.
.
.
.
In case 37..38..39 weeks baby mau keluar sapa mau jawab ???
Xde sape nak update blog dah..so update siap2..
.
.
.
Oleh itu
.
.
.
Sebelum baby kuar..mama tulis cerita ni buat baby.
Sebab ??
Lepas ni dah tak jadi la kisah ibu mengandung kalo dah deliver.huahauhauhau ahauhahuaaha

.
.
.
.


Ni lah die kronologi kisah seorang ibu mengandung...


Mulakan dengan...


Test pregnancy..time ni memang tak di sangka sgt2 mama ni sudah berbadan dua.Time ni kitorg memang enjoy abis kat Pulau pangkor,gan pelbagai aktiviti lasak,snorkeling and boat laju.Memang tk sangka langsung la time ni..tut2,balik je ke kl, n delay period,papa terus beli tester n....
result ye...memang la pegnen..sebulan sudah ..mau masuk dua bulan...
Baby mama memang kuat ar ...hehehehh lgsg tk terjejas...
Masa dapat tau sudah 1 bulan..AND April kalu tk salah,scan kat Klinik Subasri.Time ni belum lagi kenal Dr andy.So doct india yang buat check up first time



Selepas itu.....

Bermulalah episod mama dengan morning sickness yer..cukup2 teruk la saat ini..Masa ku hanya dengan..muntah,muntah and muntah.and paling teruk bile evening menjengah..so nk call morning ke evening ek haha..mc mmg toksah nk ckp ler..hauhaahu memang teruk gile...every week mesti ade je mc..or cuti di apply...hahah nasib la ujung thn ni yer....N papa laa org yang setia menemani.Papa ye performance pun aku rs time memang tersgt ler teruk..heheeh mama mc,papa mesti la mc jugek hhehehhe...mama cuti,papa pun mesti cuti.Tapi yang paling pasti..papa nk sgt tanggung suma tue..tp allah tk kasi peluang..insyallah papa..maybe next time papa dapat rasa suma tu kan hehheheheh..
Masa ni mama dh tiga bulan, dh boleh tersenyum and jalan2 ehhehehhee time ni mama kurus lagi n comei agi hehhee...perut je naik heheheh..First yang mama tingin nak makan is Pizza...
n papa tanpa mau menghampakan..bw mama mkn pizza..erm time ni okey sikit..cuma still malam masih muntah2...gerangan pembawakan baby mama ni..
(time ni dh happy nk makan macam2)


Ni masa 4 months preggy.. Masa ni mama dah rasa sihat sikit. Terasa mau jalan-jalan sebab dah lama terperap dalam rumah. Perut sudah besar sikit. Seluar jeans suma sudah ketat.Masa 5 months mama sudah sihat banyak. Selera makan sudah berlipat kali ganda. Baju zaman anak dara semua sudah tidak muat.Time ni dh mula beli bj pegnen n suar pegnen...comot dh terasa time ni..uhhuuuhuhhuuhhu tk semangat je nk bersiap2..
:
:
:
Masa mula-mula mama n pa decided g checkup kat Pusat Kesihatan Gombak..dalam 3 kali pergi kot..then dah rasa malas sebab ramai sgt .So decided continue check up dekat Klinik Subasri , dengan doctor Pakar ,Dr andy...
Time ni ma dh 4 or 5 bulan ek..heheh tapi time ni still maintain.Leh pakai bj lawa lagi hehheh n perut dapat di cover lagi.Time ni best. Rasa macam segar saja badan. Aktif time ini...Siap leh g jalan2 n cuti2 malaysia lagi.
Especially time yan Wedding.Time tu mama dah  6 bulan .So dengan perut dah makin besar,ma g jalan2 kat Melaka, di smaping pegi yan punya wedding..



Then  .........
masuk je Bulan ke 7,ma dh start shoping barang2 baby.Time ni ma dah sihat untuk bershoping n mama ye badan pun dah bertambah2 la sihat hauhauhauau.Banyak tul duit ma spent tuk menerima kehadiran baby.Time ni pa memang org paling happy memilih barang.Sunguh banyak abis..tk terkira...yang penting.ma n pa happy nk tima baby mama...
(Perut ma time 7 bulan lebih)
:
:
:

Masuk je 8 bulan lebih.ma mula jadi sensitif balik.Macam mula2 pegnen dulu.Ada satu time tu,ma muntah2 smapi kena tahan di hospital 3 hari 2 malam.Gara2 gile makan buah tembikai..Disebabkan itu,ma di beri la cuti semingu .Rehat di rumah bersama baby..fuhh memang banyak tul dugaan tuk baby sorang ni.Ma harap satu hari nanti baby dapat buat ma gumbira n bahagia atas segala yang harus ma alami.What ever pun,ni experience paling berharga..yang tak semua orang boleh alami..betul tak?syukur atas segalanya....




Yea...Dah nak dekat ngan due date.Berat badan mama n baby naik mendadak.Tapi mama sudah tidak aktif.

Agak2 dlm 18kg jugak ler...tu termasuk baby gak dlm 2.9 kg (last scan :5/11)
Contraction sudah mula kuat. Sakit ye fuhh leh laa menyebab kan sebesen air mata gak..tak dpt nk bygkan kalu betul2 contraction ek...Masa ni la nak applikasi sume yang blajar masa join artenatal class.
Banyakkan membaca buku,surf internet,berbincang dengan mama,kawan yang berpengalaman. Yang paling penting suma barang2 nak dibawa ke hospital sudah siap packing.Semua yer sudah tersedia di dlm keta...papa lak hari2 taye..pe lagi ek perlu kena sediakan..Nampk jugakla kegabraan papa baby ni hehhehee
(Gambar latest Mama - 9 Bulan ) :Berat 76kg ooo huhhuhuhu

Next episod is pasal my baby pulak...ma stop dulu setakat ni..coz need to continue my work..wakakakakka...............



 

Comments

Nini said…
cepat la kuar ek baby..leh main2 ngan emir..welcome to da club..bersiap sedia tuk tak cukup tido selepas ini..hehehheh
Mrs Fazli said…
heheh tu ar...tkut gak ni..cm2 dh rs ni...hehheehe lepas ni leh geng emir laa dia heehhe
Papa a.k.a Abby said…
papa nk tdo secukupnya...shift siang papa,mama shift malam...yehuuuu..
s.h.a.d.h.i.a said…
nanti bermula la episode berjaga malam... hehe

Popular Posts