checklist for boboy welcome to new world

Checklist barang keperluan bayi ( newborn baby checklist) dan barang keperluan bersalin (labor and delivery checklist


Jom kita buat checklist barangan keperluan baby...Skrang ak dah masuk 30 minggu...bila dah dlm keadaan skrang, beg mama n baby ke hospital dah...
Tp setakat today .. we all br 60% or less ek dr preparation..
Fuh
Apa2 pun nk update checklist lu
Dpt dr blogger lain.. thank for idea sis..
Sy try ikut anda ye checklist and up..
For my first boboy and from 3rd peggy..


 Picture hiasan..


Bile 3 of my kesayangan more excited compare me

KEPERLUAN BABY ( PAKAIAN)


1) Bakul pakaian bayi- ready stok

2) Baju Lengan Seluar panjang- setakat sekarang 2
3) Baju pendek seluar pjg ready 2 set
4) baju tkde lengan pendek - 4 set
5) Baju pendek seluar pedek bj jalan - 2 set
6) Rompers&jumper -DONE: 4 helai 4 set with socs
7) Mittens & Booties- DONE: 3 sets
8) Bonnet @ Topi-baru 1
9) Baby Bip-DONE: 3 pcs
10) Barut- 4 jenis wrap 
11) Bedung 3 pcs kain 





DIAPERING



1) Napkin- Jenis besar kain..Mungkin nk cr 2/3 pcs lg Done

2) Baby pin- tak bli pun.
3) Diapers @ lampin pakai buang- DONE:try petpet
Sb boy my bff ckp boy tk suai mamypoko
4) Wet tisssue- DONE: beli box besar skli refill n 2 pek ke
5) Changing mat- Ready yg adaje
6) Nappy liners tk perlu
7) Baldi dan bakul untuk lampin / baju kotor- yang ni tidak perlu kerana umah umi dah byk besen atau baldi. 
8) Detergent khas pencuci baju Not yet
9) Botol sembur air- yang ni blum beli lagi. tgk keadaan dl mcm mn. kl perlu, masa tgh berpantang pun boleh beli.






BABY CARE & GROOMING

1) Bakul Barang Mandian- DONE: ambik yg sedia ada 
2) Baby Bath-DONE
3) Baby Shampoo- DONE
4) Baby Powder- done all
Smua anakku brandje sm kakak both
5) Baby lotion- DONE
6) Baby oil - DONE
7) Tab Mandian Bayi - DONE: botol besar

8) Tuala mandi- DONE: 1 helai mungkin cr hood 1 done

9) Tuala muka- DONE: ad 2 helai.kl tak cukup, blh bli lagi dalam pantang.
10) Bakul Barangan Grooming &Health Care - done
11) Minyak Telon-  belum gan yuyi not
Yet
12) Nappy rush cream - Nk cr yg jenis pink besar cm chinta

13) Vicks- Not yet

14) Methylated Spirit- Alcohol 70%- cuci pusat sebelum luruh: kebiasaannya yang ni dibekalkan oleh hospital.
15) Gripe water / Colic water (untuk kembung perut bayi)- yang ni aku tak tahu apa..
16) Gunting Kecil - DONE
17) Pemotong Kuku- DONE
18) Nasal Aspirator - yang ni mmg penting untuk baby ketika baby kena selsema. yang ni dah masuk senarai yang akan dibeli.

19) Termometer
20) Sikat / Berus Rambut

21) Toothbrush
22) Cotton Bud  - DONE: baru ku tahu cotton bud utk baby n yg biasa kita guna adalah berbeza


23) Cotton ball  - Tk sure la nk beli tak







BARANGAN BREASTFEEDING

1) Botol Susu - Kecikje backup

2) Puting - Not yet

3) Berus pembersih botol - DONE
4) Penyepit botol -Tidak perlu
5) Sterilising tablet -Tidak perlu

6) 

7) Breast Pump Set - Di antara barangan yang  akan di beli..
8) Cooler Bag Set - Tidak perlu
9) Warmer (tempat menyimpan botol susu yang dah bancuh) - DONE
10) Bottle Sterilizer - Tidak perlu
11) Storage Bottle - Belum beli lagi..dah termasuk dlm list yg belum dibeli
12) Nursing Cover - Tidak perlu
13) Nursing Bra 
14) Nursing pad washable- 2 set done
15) Nursing pad disposal -   Sure lg

16) Termos- DONE: yang ni guna yang dah sedia ada..

**Note:

Puting Botol Susu

Size S – 0 – 3 bulan
Size M – 3 – 6 bulan
Size L – 6 – 12 bulan
Size XL – 12 bulan ke atas
Puting X – 6 bulan ke atas (tak tumpah)




NURSERING- KEPERLUAN TIDUR BABY


1) Set tilam - plan cari kekabu .. lum usha lg

2) Extra tilam nipis bear - done
3) Comforter - Not yet
4) Kelambu - x perlu kot?
5) Baby cot @ play pen- yang ni tak beli pun lagi..sbb tak pasti nak beli ke tak..tgk atas keperluan nati.
Next plan kot

BARANGAN ASAS UNTUK MAMA

1) Set Selepas Bersalin - Plan nona roguy looose
Makan n uncang air je
Shaklee wajib
2) bengkung tali done
3) Baju Sejuk - DONE
4) Tungku Moden - done tungku besi
Cuma nk cr daun mengkudu dan habitus
Saida .
5) Selipar - Yg ada je la
6) Kain Batik - Beli langkawi lg 2/3 pcs
7) Pad (Extra Long)- Belum lg next round
8) Stoking- Done 5 pasang hah
9) Minyak urut- nona roguy or order dr wani tuka g urut


KELENGKAPAN LAIN

1) Stroller- yang ni akan di beli lps berpantang nanti..tapi tak tahulah kl2 terbeli bila pg shopping nanti.
2) Car seat 
3) Baby carrier

4) Diapers bag
5) Mainan untuk play pen

6) Bouncer




BEG HOSPITAL MAMA


1) Buku Rawatan Merah - LAST MINUTE
2) Kad Pengenalan - LAST MINUTE
3) Guarantee Letter - LAST MINUTE
4) Telefon Bimbit - LAST MINUTE
5) Kamera - minta2 lah my hubby teringat kan kamera...
6) Baju / T-Shirt - DONE
7) Kain Batik - DONE
8) Tudung / Skaf - DONE
9) Stoking- DONE
10) Baju Dalam / Seluar Dalam- DONE
11) Tuala Muka- DONE
12) Peralatan Mandi- DONE
13) Tuala Mandi-DONE
14) Bedak-DONE
15) Sikat-DONE
16)  Maternity Pad - DONE
17) Pad Biasa
18) Breast Pad- DONE
19) Baju Sejuk- DONE
20) Selipar- DONE
21) Beg Plastik Baju Kotor - DONE
22) Minyak Angin / Urut - DONE
23) Beg Pakaian - DONE
24) Getah rambut - DONE
25) Disposable panties (1set)
Will update later
Dlm
Beg 
**Note:
Jangan lupa bawa baju yang akan digunakan untuk pulang ke rumah(bawak la yang lawa skit..and pilih yang longgar dan butang di depan -Mudah Untuk Menyusukan Bayi)





BAKUL HOSPITAL MAMA

1) Air Selusuh
2) Air Zam-Zam
3) Makanan / Minuman( biskut/roti/milo segera)
4) Termos Panas
5) Majalah / Buku / Al-Quran
6) Tisu
7) Bakul- Bakul dah disediakan. nanti hubby yg akan mengisi bakul ini.

Yang ini nanti my hubby yang kena isikan...ayg dah sediakan bakul tu..hehehe



BEG HOSPITAL BABY


1) Pampers New Born
2) Baju Siang / Malam (panjang)
3) Seluar Siang / Malam (panjang)
4) Mitten & Booties
5) Bedung
6) Barut
7) Topi 
8) Selimut
9) Tuala Mandi Baby 
10) Tuala Muka 
11) Baby Wipes 
12) Baby Bath 
13) Baby Shampoo
14) Baby Powder 
15) Baby Lotion
16) Baby Oil 
17) Vicks 
18) Minyak Telon
19) Diaper Beg

20) Napkin 

** NOTE: Beg baby ke hospital blum kemas lg...nanti mama kemas yer, baby syg...


Comments

Popular Posts